€2,75
Το κους κους είναι ένα είδος δημητριακού το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες! Επίσης είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό που συναντάται σε πολλές χώρες, αλλά κυρίως στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή!
Το κουσκούς είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο (στην παραδοσιακή του παρασκευή). Στην συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται. Το κους-κους το οποίο ως δημητριακό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες συμβάλλει με τη σειρά του στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα. Επίσης, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες.Το κουσκούς, δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το ζυμαρικό κουσκουσάκι. Είναι η καρδιά του σταριού και πολύ πιο λεπτό από το πλιγούρι. Είναι προ-βρασμένο, γι αυτό δεν θέλει βράσιμο. Το μουσκεύουμε σε καυτό νερό ή ζωμό, μερικά λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και είναι έτοιμο. Η αναλογία είναι 1 κουσκούς προς 1,5-2 υγρό. Το όνομά του, το οφείλει στο σκεύος με τις λεπτές τρύπες, την κουσκουσιέρα, που χρησιμοποιούν κυρίως στις Αραβικές χώρες, σαν ένα είδος μπεν Μαρί, όπου αχνίζεται και φουσκώνει.
Χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα για διάφορα κρεατικά (όπως ακριβώς και το ρύζι), για ψητά λαχανικά, για ψάρια. Ακόμα γεμίζει και λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές κ.λπ. Προστίθεται σε κρεατόσουπες (και άλλες σούπες), στα όσπρια, σε σαλάτες (το αφρικάνικο ταμπούλι γίνεται με κουσκούς αντί για πλιγούρι). Με γάλα είναι ένα θρεπτικότατο πρωινό, ενώ όταν συνυπάρξει με ζάχαρη, ξερά φρούτα και καρπούς, ροδόνερο και βούτυρο γίνεται ένα ξεχωριστό γλύκισμα.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ
Ενέργεια : 469 kj / 112 kcal Λιπαρά : 0,2 γρ Κορεσμένα λίπη : 0 γρ
Υδατάνθρακες : 23 γρ Φυτ.Ινες 1,4 γρ Σάκχαρα : 0,1 γρ Πρωτεΐνες : 3,8 γρ Νάτριο : 0,05 γρ
Βάρος | 0.500 kg |
---|---|
Ειδικές διατροφικές ανάγκες | BIO |
€2,60