Πρόκειται για την γνωστή σαλάτα με πλιγούρι και μαϊντανό, που συναντάμε στα παράκτια και νησιά ολόκληρου τoυ πολύ ανατολικού τμήματος της Μεσογείου (από το βόρειο-ανατολικό τμήμα της χερσονήσου του Σινά, τα βόρεια, μέσω Ισραήλ, το Λίβανο και τη Συρία, και δυτικά κατά μήκος της σύγχρονης τουρκικής ακτής) και χαρακτηρίζει την λεβαντίνικη κουζίνα ή αλλιώς κουζίνα της Μέσης Ανατολής.
Η φάβα προέρχεται από το όσπριο λαθούρι. Το λαθούρι θεωρείται ένα από τα πρώτα ψυχανθή που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο με … ρίζες στα αρχαία χρόνια. Είναι πιο εύπεπτο από άλλα όσπρια και έχει υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Επίσης είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, χαλκού, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και φυλλικού οξέος, ενώ αντίθετα είναι φτωχό σε λιπαρά και χοληστερόλη. Η φάβα είναι ένα μεσογειακό έδεσμα και σε περιόδους νηστείας είναι το ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος.
Η φάβα προέρχεται από το λαθούρι και αποτελεί ένα κατ' εξοχήν μεσογειακό έδεσμα , που σε περιόδους νηστείας είναι το ιδανικότερο υποκατάστατο του κρέατος.
Οι μαύρες φακές είναι μικρές σπυρωτές φακές και παραμένουν σπυρωτές ακόμα και μετά το βράσιμο. Είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ και μέταλλα.
Οι φακές τρικολόρε αποτελούν ένα ιδανικό και ολοκληρωμένο γεύμα για σαλάτα. Είναι ένας πολύχρωμος συνδυασμός φακής, πλούσιο σε σίδηρο και φυτικές ίνες.Σας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά της φακής καθώς και μια υπέροχη εικόνα στο πιάτο σας.
Με Ελληνικές μαύρες φακές και ρύζι κίτρινο, το φακόρυζο , εκτός από πολύ νόστιμο φαγητό, είναι και μια σημαντική πηγή σιδήρου. Ο συνδυασμός του οσπρίου με το ρύζι είναι τέλειος, γιατί μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλης του κρέατος. Συστήνεται σε χορτοφαγικές δίαιτες .
Τα μαυρομάτικα φασόλια συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν έχουν πολλές θερμίδες (170 γρ. παρέχουν 227 θερμίδες) και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Τα μεγαλόσπερμα φασόλια είναι ένα είδος φασολιού με πλακέ σχήμα που καλλιεργούν κυρίως στις Πρέσπες , το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι βράζουν γρήγορα και έχουν εξαιρετικά ψιλή φλούδα .Επίσης είναι θρεπτικά , με πολλαπλά οφέλη και άφθονες μαγειρικές εκδοχές και πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό κάθε υγιεινής διατροφής.
Η ροβίτσα είναι ένα νοστιμότατο όσπριο, λιγότερο δημοφιλές όμως από τα υπόλοιπα όσπρια. Το μέγεθός της είναι μικρό, ίσως και μικρότερο από της φακής, ενώ ξεχωρίζει και για το πράσινο χρώμα της.